Aktuálně o Lázních Teplice: Rozhovor s Yvetou Sliškovou

O teplických lázních s obchodní ředitelkou Yvetou Sliškovou

Lázeňská sezóna pomalu končí, ale vaše lázně mají co nabídnout vlastně po celý rok. Oč je v chladnějších měsících největší zájem?

S klesajícími teplotami mnohý zatouží po zahřátí v termálních pramenech a toto hřejivé kouzlo tak přitahuje v chladnějších měsících více návštěvníků. Řada z nich však vnímá zejména preventivní a léčebný efekt. Je totiž více než skvělé mít stále zdravé klouby a udržet se co nejdál od artrózy pomocí krásného pobytu v termálních lázních. Proslulé termální koupele jsou k dispozici i široké veřejnosti.

Je třeba si vstupenku do Thermalia rezervovat, nebo se dostane na každého, kdo zrovna přijde?

Vstupné lze standardně zaplatit při příchodu, avšak vstupenky lze zakoupit i dopředu na recepcích lázeňských domů či na e-shopu. Mnozí nákupem vstupenek řeší vhodný dárek pro své kamarády a blízké k narozeninám či Vánocům. Vstup do Thermalia nelze rezervovat na konkrétní čas. Kdo přijde, ten se do Thermalia dostane, i když v některých exponovaných časech, především o víkendech, si musí chvíli počkat, než na něj dojde řada.

Využívá této možnosti spíše starší nebo mladší generace?

Relaxaci si zaslouží každý bez ohledu na věk. Thermalium přitahuje pozornost napříč generacemi.

Jak to bude letos o Vánocích? Máte nějaký speciální program pro své hosty? A termální bazény necháte v provozu tak, jak je tomu nyní? Třeba i na Štědrý den a na Silvestra či na Nový rok?

Budeme v provozu nepřetržitě s nabídkou osvědčených léčebných i relaxačních pobytů. Náš největší rezort Lázně Beethoven bude otevřen hostům bez přerušení jak během vánočních svátků, tak na přelomu roku. Kdokoli chce využít toto období pro své zdraví, může tak vstoupit do nového roku zcela zregenerovaný. V době svátků bude pouze upravena provozní doba Thermalia.

Zkoušeli jste zařadit i silvestrovské lázeňské pobyty? Například pro seniory?

Pobyty ušité na míru seniorům máme v nabídce celoročně a nebude tomu jinak ani na Vánoce. Veškeré naše portfolio léčebných i relaxačních pobytů zůstává plně přístupné. Nic tedy nevnucujeme. Naopak s důvěrou v naše osvědčené koncepty dáváme možnost podpořit své zdraví a kondici i v čase, kdy ostatní často jdou spíše opačným směrem.

Nedávno jste prostory, kde se bazény s horkým pramenem nachází, rekonstruovali. Co nového jste v této souvislosti zájemcům připravili?

Šlo o významnou investici do prostor Lázní Beethoven. Vznikl majestátní vstup do domu s moderní vzdušnou bezbariérovou recepcí a prosvětleným lobby. Před rekonstrukcí se hosté v recepci utkávali se schody, nyní se chodí v jedné pochozí úrovni od parkoviště až k výtahu do pokojů. Pohybový komfort tak prospěje zejména těm lidem, kteří mají omezenou hybnost. Dále celý prostor foyer nyní propojuje světelná instalace z celosvětově uznávaného českého křišťálu. Oslnivě lesklé kapky ve svém tvaru spojují jasný odkaz na termální vodu a zároveň jsou inspirovány tvarem noty pro připomínku nejslavnějšího návštěvníka a jmenovce domu Ludwiga van Beethovena. Provedené práce přinesly na také první pohled neviditelnou, přesto velmi poptávanou výbavu. Kompletní internetové pokrytí i modernizace TV a její nabídky si mimo jiné vyžádala natažení více než 50 km optických kabelů.

Vraťme se k vodě. Na e-shopu lze tedy zakoupit vstupenky do Thermalia a věnovat je jako dárek. Mohou si je pořídit také firmy pro své zaměstnance? Lze tuto položku dát do nákladů?

Firmy, které myslí na fyzické i duševní zdraví svých zaměstnanců si pravidelně kupují vstupenky do Thermalia jako benefit. Do nákladů lze tyto položky uplatnit podle ustanovení zákona o dani z příjmu pouze v určitých případech. Je prokázané, že vaše přírodní prameny oddalují osteoporózu, pomáhají zmírnit změny v kloubech a posilují pohybovou kondici.

Což je dobrá zpráva zejména pro ženskou stárnoucí populaci. Je možné docílit i toho, aby lékaři, kteří se zabývají osteoporózou, koupele v Teplicích doporučovali?

Snažíme se o osvětu jak pro odbornou, tak pro laickou veřejnost. Přírodní léčivý zdroj bez vedlejších negativních účinků je cestou dlouhodobě efektivní, avšak ne každý to zcela chápe. Nedávno jsme hostili Konferenci Výživa a zdraví, kde jsem vystoupila s přednáškou Vliv termálních pramenů na zdraví. Naše termální voda je bohatě naplněna minerály a stopovými prvky, které se díky teplotě a intenzivnímu prokrvení lépe vstřebávají do tkání. Tam se ukládají a léčebný efekt v podobě snížení bolestivosti, zmírnění zánětů, odvodu toxinů a uvolnění svalů přetrvává delší dobu. Díky koupelím v termální vodě tedy zásobujeme výživou tkáně, a to celým povrchem těla. Jsme lázněmi na pohybový aparát, proto cvičení a pohyb je jedním z pilířů naší léčby, která však díky kombinaci s elektroterapii, magnetoterapií, masážemi, laserem a dalšími metodami je velice komplexní. Odborníci na výživu souhlasili s tím, že kromě stravy je to pohyb, spánek a vztahy, co pro kvalitu života má kardinální význam. Snažíme se tomu přispět. Nutriční terapeut zde dohlíží na vyváženou stravu. Pro posilující spánek pořizujeme kvalitní matrace. A vztahy? V lázních se potkávají klienti z různých koutů republiky i světa. O vzájemné kontakty není nouze. V jídelně, na procedurách, na koncertě, vznikají zde často přátelství na celý život.

Populární se staly oddechové lázeňské víkendy žen působících v businessu. Čím byste je motivovala, aby se k vám rozjely?

Podnikavé dámy mají rozhled, jsou aktivní a zejména umějí plánovat. Lázně se tak přirozeně dostávají do jejich plánů týkajících se kondice. Vědí, že potřebují a chtějí být fit co nejdéle. Každá návštěva lázní se počítá a i pár dní, kdy vyživují své tělo minerály z termální vody, pomáhá zpomalit opotřebení a řídnutí kostí.

Jaké procedury jim nejvíce vyhovují, co mají v oblibě? A mohou si je zvolit libovolně, nebo až po konzultaci s lékařem?

Díky robustnímu balneoprovozu poskytujeme v teplických lázních procedury ve velmi široké škále. Některé jsou volně přístupné bez konzultace s lékařem, ale povaha některých terapií vyžaduje lékařské posouzení pro vyloučení kontraindikací. To se týká zejména procedur vyloženě léčebného zaměření. O programu léčebného pobytu tak rozhoduje lékař. I proto, aby individualizace léčby maximalizovala účinnost. Z volně dostupných procedur jsou samozřejmě velmi oblíbené masáže a v Teplicích zejména naše zlatá kombinace, která svou synergií znásobuje revitalizační efekt na maximum. Jde o spojení termální koupele, zábalu a masáže. Díky působení horkého pramene a akumulaci tepla v zábalu má bezprostředně navazující masáž umocněný účinek a profesionální masér „vyhmátne“ vše, co je třeba.

Kdyby se stal zázrak a do lázní by museli všichni Češi povinně alespoň na týden jednou do roka a pobyt by platil zaměstnavatel společně se státem, myslíte, že by se to na kondici lidí časem projevilo?

Bezesporu. Už jen to, že bychom se všichni setkali s tématem údržby našeho pohybového aparátu, by mělo na kondici Čechů nemalý vliv. Lázně by ukázaly i jinou cestu od bolavých zad, než je polykání prášku proti bolesti, a jak říká moje zkušenost, odezva je vždy pozitivní. Znáte snad příjemnější cestu ke zdraví?

Rozhovor byl uveřejněn v magazínu Madame Business.